Projekt Halvmaran – Styrketräning

Tjejerna är igång och har nu kommit en vecka in i träningen, och än så länge verkar allt gå enligt plan.

Med Antonia och Jennie, precis som med alla mina andra löpklienter, så kommer vi under uppbyggnadsperioden att lägga lite extra fokus på styrketräning. Genom studier vet vi att styrketräning faktiskt kan göra oss till bättre löpare då styrketräningen förbättrar vår löpekonomi (den energi som krävs/går åt att springa vid en given hastighet). Styrketräning stärker även muskler och leder och förbättrar muskelinnerveringen vilket är faktorer som minskar risken för skador. Så vi är ganska säkra på att styrketräning är bra för löpare.

Vad för typ av styrka ska man då köra som löpare? Vilka övningar? Hur många repetitioner? Ska man ha vikter och hur tunga i sådana fall? Mitt svar är att det beror på. Styrketräning är tyvärr inte ”one size fits all” utan beror bland annat på vilka distanser man springer, eller har som mål att springa och framförallt beror det på individuella variationer som nuvarande styrka och tidigare skadehistorik.

Antonia har en medfödd skolios (snedbuktning i ryggraden) som gör att hon ständigt belastar olika på höger och vänster ben. Detta har lett till att hon till och från upplever svår smärta både i nacke, axlar, rygg, höft, knä och fot. Det vi vet om medfödd skolios och smärtproblematik likt denna är att rätt anpassad träning är rätt medicin.

Jennie har ingen tidigare skadehistorik och är i grunden stark, så med Jennie kommer jag arbeta med på ett helt annat sätt när det kommer till styrketräningen än vad jag gör med Antonia.

Nu ska tjejerna träna självständigt med sina löppass och styrkepass under 4 veckor. Därefter så kommer vi träffas igen för uppföljning och eventuella justeringar och ändringar utav övningar.

Uppgifterna publiceras efter samtycke av både Antonia och Jennie.